Wat houdt EMDR in?
EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een therapievorm die veel wordt ingezet om mensen te helpen die last hebben van de gevolgen van traumatische ervaringen, zoals een ongeluk, geweld of verlies. Soms kunnen ingrijpende gebeurtenissen mensen jarenlang blijven beïnvloeden. Veel mensen verwerken deze ervaringen vanzelf, maar bij anderen kunnen er blijvende klachten ontstaan, zoals herbelevingen, nachtmerries of schrikreacties. Deze klachten kunnen deel uitmaken van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). EMDR is specifiek gericht op het behandelen van klachten die voortkomen uit een schokkende gebeurtenis en die nog steeds heftige emoties oproepen.
Is EMDR effectief?
Uit veel wetenschappelijke studies blijkt dat EMDR therapie een effectieve behandelmethode is. Het is doorgaans een kortdurende therapie: bij mensen die een eenmalig trauma hebben meegemaakt, kunnen een paar sessies vaak al voldoende zijn om de dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Voor complexere trauma’s of langdurige problemen kan de therapie meer tijd in beslag nemen.

Hoe verloopt een EMDR-sessie?
Tijdens de sessie wordt je gevraagd om aan de nare herinnering te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Dit helpt eerst om de herinnering beter in kaart te brengen. Vervolgens begint het eigenlijke verwerkingsproces: terwijl je de herinnering oproept, wordt je aandacht afgeleid, vaak door met je ogen de vingers van de therapeut te volgen terwijl deze snel heen en weer bewegen. Na een serie van deze afleidingsbewegingen neem je een korte pauze, en vertel je wat er op dat moment in je gedachten opkomt. Deze aanpak kan verschillende reacties opwekken, zoals gedachten, beelden, gevoelens of lichamelijke sensaties. Vaak vindt er een verandering plaats in je beleving van de herinnering, waarna er een nieuwe serie wordt gestart.
Wat zijn de effecten van EMDR?
De afleidingstechnieken tijdens EMDR zorgen ervoor dat de herinnering minder emotionele lading krijgt. Het wordt vaak makkelijker om aan de herinnering terug te denken, omdat deze minder heftig wordt. Soms veranderen de beelden zelf ook en worden ze bijvoorbeeld minder scherp of kleiner. Ook kunnen nieuwe gedachten of inzichten ontstaan, die een meer geruststellende betekenis aan de herinnering geven. Deze veranderingen helpen om de ervaring beter te plaatsen in je levensverhaal.

Zijn er nadelen aan EMDR?
Na een sessie kunnen de effecten nog even doorwerken, wat kan aanvoelen alsof je de controle even kwijt bent. Dit kan zich uiten in opkomende gedachten of gevoelens, wat doorgaans binnen drie dagen weer stabiliseert. Een dagboek bijhouden kan helpen om deze ervaringen vast te leggen en in de volgende sessie te bespreken.
Voor welke andere klachten is EMDR geschikt?
EMDR wordt steeds vaker ingezet bij klachten zoals chronische pijn, depressie of een negatief zelfbeeld. Dit komt omdat emotioneel beladen herinneringen vaak een rol spelen bij deze problemen. In zulke gevallen is EMDR meestal onderdeel van een uitgebreider behandeltraject.
Meer informatie over de behandeling EMDR vind je in de volgende folder van Vereniging EMDR.